Vacatures in de agrarische sector
De agrarische sector is een belangrijke sector binnen de Nederlandse economie. Binnen de agrarische sector vind je verschillende vacatures. Als je werkzaam bent, of wilt zijn, in de agrarische sector dan draag je bij aan het vervaardigen van grondstoffen en/of voedsel. Jouw bijdrage binnen deze sector is onmisbaar. De agrarische sector draagt om en nabij 10% bij aan het BNP binnen Nederland. Naast werk levert deze sector ook voedsel op waardoor deze sector, uiteraard, onmisbaar wordt bevonden. Nederland is in deze sector ook een belangrijke exporteur. Zowel producten als kennis exporteert Nederland naar het buitenland. Er worden onder andere bloemen geëxporteerd, er wordt geholpen met het bouwen van kassen en kennis gedeeld met boeren in andere landen. Geschat wordt dat er in 2050 zo’n negen miljard mensen op deze wereldbol leven. Deze mensen moeten allemaal eten en daarin speelt de agrarische sector dus een zeer belangrijke rol. Dus, heb jij groene vingers en wil jij bijdragen aan een betere wereld? Dan zou een baan in de agrarische sector zomaar eens heel goed bij jou kunnen passen.
Werken in de agrarische sector
Als je werkzaam bent in de agrarische sector betekent dit dat jij sowieso de handen uit de mouwen zult moeten steken. Hard werken hoort erbij in deze sector. Met het oog op de toekomst zal de agrarische sector moeten groeien. Meer mensen op deze aardbol betekent ook dat er meer eten en ook grondstoffen beschikbaar moeten zijn. Aan het voedseltekort, wat nog meer toe zal nemen in de toekomst, kun jij dus positief bijdragen. Hoe? Door te starten met werken in deze mooie sector. Je kunt bijdragen door uiteraard letterlijk te zorgen voor grondstoffen en/of voedsel. Het is uiteraard ook mogelijk om jouw kennis te delen in andere landen. Hoe dit bijdraagt aan het geheel? Door jouw kennis te delen kunnen werknemers in de agrarische sector in het buitenland ook meewerken aan het terugdringen van het voedseltekort. Naast het voedseltekort en de concurrentie moet je in deze sector ook rekening houden met de veeleisende consument van tegenwoordig. Zoals je leest liggen er binnen deze sector dus genoeg uitdagingen op de loer. Wil jij werkzaam zijn in de sector, bekijk dan eens de openstaande vacatures op uitzendbureau.nl. Er staan bijvoorbeeld vacatures open in Geldermalsen en Heerenveen. Maar ook in bijvoorbeeld Roelofarendsveen. Bekijk ons aanbod in deze sector en kies voor een vacature die bij jou past. Zorg er daarnaast voor dat je altijd en overal op de hoogte bent van het laatste vacaturenieuws. Door jezelf aan te melden voor de e-mailnotificatie zorg je hiervoor. Uitzendbureau.nl gaat op zoek voor jou en wij sturen jou een e-mail zodra er nieuwe vacatures in deze sector online staan. Jij kunt vervolgens gemakkelijk, met maar 1 druk op de knop, solliciteren. Waar wacht je nog op? Bekijk het aanbod in de agrarische sector.
Functies binnen de agrarische sector
Er bestaan, binnen de agrarische sector, uiteenlopende functies. Daarnaast liggen er ook verschillende uitdagingen voor jou klaar. Zo heb je uitdaging van het vervaardigen van grondstoffen en/of voedsel. Ook het delen van kennis kan een uitdaging zijn die bij jou past. En duurzaamheid is een onmisbare topic en uitdaging in deze sector. Je vindt deze uitdagingen in verschillende functies terug. Om jou een goed beeld te kunnen geven van de agrarische sector en zijn mogelijkheden hebben wij voor jou 3 functies verder toegelicht.
- Agrarisch medewerker: Een agrarische medewerker helpt eigenlijk de boer bij de dagelijkse werkzaamheden. Als agrarisch medewerker kun je werkzaam zijn bij verschillende bedrijven in de sector. Je kunt bijvoorbeeld werken bij een veehouderij, tuinbouw- of akkerbouwbedrijf. Mede afhankelijk van het bedrijf kunnen de werkzaamheden van een agrarisch medewerker verschillend zijn. Als je werkzaam bent bij een veehouderij moet je bijvoorbeeld helpen bij het voeren van de dieren, het schoonmaken en houden van de stallen en het melken. Mocht je werken bij een akkerbouwbedrijf dan sta je meer met je voeten in “de klei”. Je helpt bijvoorbeeld bij het ploegen, zaaien, oogsten en ook maaien. Hou jij ervan om in de buitenlucht te zijn? Ben jij iemand die zijn/haar handen graag uit de mouwen steekt? En schrikt een wekker in de vroege uurtjes jou niet af? Ga dan lekker werken in de agrarische sector als agrarisch medewerker.
- Bloemist: Zoals aangegeven is Nederland een belangrijke exporteur in de agrarische sector. Bloemen zijn een van de producten die geëxporteerd worden. Echter genieten wij in Nederland zelf uiteraard ook van onze prachtige bloemen. Hou jij van bloemen en planten? Misschien is de functie van bloemist dan iets voor jou. Je bent, als bloemist, vaak werkzaam in een bloemenzaak. Op verzoek van klanten stel je bloemstukken en boeketten samen voor bijvoorbeeld bruiloften, feestjes en ook uitvaarten. Een bloemstuk kan zoveel betekenis geven en hebben voor iemand. Naast het verkopen van bloemen kan het ook voorkomen dat jij je als bloemist bezighoudt met het inrichten van etalages of winkelpresentaties. Het is als bloemist belangrijk dat jij de trends en ontwikkelingen in de branche in de gaten houdt. Als bloemist kun je, je nog verder specialiseren mocht je dat willen. Zo kun jij je specialiseren in bijvoorbeeld de inrichting en decoratie van tentoonstellingen, beurzen en kantoorgebouwen. Omdat de opdrachten van klanten uiteen kunnen lopen is het werk in deze branche redelijk afwisselend. Jij bent iedere creatief bezig met planten en bloemen om de klant aan het einde van de dag tevreden met een mooi bloemstuk of boeket de deur uit te zien lopen. Als bloemist kun je gaan werken bij een bloemenzaak maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf een bloemenzaak te starten. Ben jij creatief, klantgericht en een echte ondernemer? En op zoek naar een baan als bloemist? Bekijk dan ons aanbod in vacatures. Als jij een voor jou geschikte vacature ziet dan kun je gemakkelijk solliciteren via uitzendbureau.nl.
- Docent agrarische techniek: Kennis delen is een belangrijk iets. Dit is belangrijk in allerlei verschillende sectoren, zo ook in de agrarische sector. Je kunt jouw kennis op verschillende manieren delen. Zo kun jij met jouw kennis delen met concurrerende collega’s in Nederland, het buitenland maar je kunt uiteraard jouw kennis ook delen met de werknemers van de toekomst. Hoe? Door docent agrarische techniek te worden. Als docent agrarische techniek geef jij les in dit vak. Je geeft les op het mbo of vmbo. Jouw taak is om jouw studenten op te leiden binnen dit vak of binnen het landbouw vak. Mocht je lesgeven op het vmbo dan bereid jij jouw studenten ook voor op het mbo. Als docent leer jij jouw studenten onder andere meer over landbouwmachines, de toepassing ervan en rekenen. Door gebruik te maken van zowel bestaand als eigen lesmateriaal weet jij als docent agrarische techniek vorm te geven aan de lessen. Studenten krijgen huiswerk, moeten toetsen maken en krijgen zowel opdrachten in de theorie als praktijk. Als docent moet jij dit alles nakijken en becijferen. De resultaten ervan kun je vervolgens met jouw studenten bespreken en op deze wijze weet jij ook de voortgang van iedere student te waarborgen. Mocht het bij een student niet voor de wind gaan dan kun jij, als docent, hierbij helpen door hem/haar te voorzien van tips en adviezen. Weet jij op een leuke manier studenten iets bij te brengen? Heb jij een passie voor de agrarische techniek? En durf jij deze uitdaging aan te gaan? Dan is de rol van docent agrarische techniek op jouw lijf geschreven.
Wat zijn de verschillende werkzaamheden binnen de agrarische sector?
Mede van waar jij werkzaam bent zullen jouw werkzaamheden verschillen. Zoals eerder aangegeven heeft iemand die werkzaam is in een veehouderij hele andere werkzaamheden dan iemand die werkzaam is in de tuinbouw. Echter zul je binnen de agrarische sector altijd wel over bepaalde competenties en ook vaardigheden moeten beschikken. Om jou hiervan een beeld te kunnen geven hebben wij een aantal competenties en vaardigheden genoteerd. Als je werkzaam bent en/of wilt zijn in de agrarische sector zul je over de volgende competenties en vaardigheden moeten beschikken:
- Je moet klantgericht zijn
- Energie voor 10 hebben
- Over doorzettingsvermogen beschikken
- Creatief zijn
- Je kunt plannen en organiseren
- Liefde en passie voor voeding, grondstoffen, dieren en/of planten
Er zijn dus zeker een aantal competenties en vaardigheden waarover je moet beschikken. Dit zijn ze echter niet allemaal. Deze competenties en vaardigheden kunnen, afhankelijk van de functie en het bedrijf, afwijken. Herken jij jezelf in een aantal genoemde competenties en vaardigheden? Wil jij jouw steentje bijdragen in de agrarische sector? Dan is een functie binnen deze sector op jouw lijf geschreven. Op uitzendbureau.nl vindt je verschillende functies, in deze sector, die nog openstaan. Scroll eens door de vacatures en solliciteer naar een functie die bij jou past.
Waar ga ik aan de slag?
Binnen de agrarische sector kun jij bij veel verschillende bedrijven en/of organisaties aan de slag. Het bedrijf waar jij werkzaam bent heeft invloed op jouw functie en ook op jouw werkzaamheden. Door te kiezen voor een functie en een bedrijf die bij jou passen zorg jij er zelf voor dat je het werk aantrekkelijk maakt voor jezelf. Er staan op uitzendbureau.nl diverse vacatures in de sector open. Voor deze vacatures zijn wij nog op zoek naar de beste kandidaten. Denk jij dat jij voor een van deze vacatures de beste kandidaat bent? Wacht dan niet langer meer maar solliciteer direct.
Hoe kom ik aan de slag in de agrarische sector?
Je kunt op verschillende niveaus een opleiding volgens waarmee je aan de slag komt in de agrarische sector na het behalen van een diploma. Wil jij bijvoorbeeld agrarisch medewerker worden? Dan kun jij een mbo-opleiding volgen. Er zijn verschillende opleidingen op het gebied van planten, voedsel, dieren en het milieu waarmee jij aan de slag kunt als agrarisch medewerker. Ben jij creatief en werk jij graag met bloemen en planten? Je kunt een opleiding tot bloemist volgen op mbo niveau. Door deze tweejarige opleiding te volgen op niveau 2 maar je kunt nog doorgroeien naar niveau 3. Op niveau 3 niveau kun jij je verder specialiseren binnen dit vakgebied. Als je de opleiding tot bloemist volgt leer je alles over het vormgeven, het binden en decoreren. Daarnaast leer je ook meer over de verzorging van bloemen en ook planten. Je leert ook hoe je bloemstukken en boeketten kunt samenstellen. Uiteraard komt ook het verkoop gedeelte aan bod binnen de opleiding. Ben jij een echte kennisdeler? Zie jij het zitten om als docent aan de slag te gaan? Dan kun je bijvoorbeeld een opleiding ‘Learning and Innovation’, ‘Organic Agriculture’ of ‘Educatie en Kennismanagement Groene Sector’ volgen. De genoemde opleidingen zijn opleidingen op hbo niveau en duren 4 jaar. Mocht je al werkzaam zijn in de agrarische sector kun jij ook nog de switch maken om docent te maken. Er bestaan verschillende opleidingen en ook cursussen die je kunt volgen om aan de slag te kunnen gaan binnen de agrarische sector.
Het is maar net welke opleiding en/of cursus bij jou en wat jij wilt bereiken past.
Bedenk goed welke opleiding/cursus jou in welk opzicht iets op kan leveren. Op deze manier is de kans groter dat jij kiest voor opleiding/cursus er daar het meeste uit kunt halen voor jezelf.
Doorgroeimogelijkheden?
Zoals aangegeven kun je doorgroeien in niveau. Zo kun je binnen een opleiding al groeien van niveau 2 naar 3 of van het mbo naar bijvoorbeeld het hbo. Je kunt ook nog diverse cursussen volgen om door te kunnen groeien. Door jezelf hiervoor in te zetten vergroot jij je eigen mogelijkheid tot doorgroeien. Je kunt ook binnen een functie doorgroeien. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld meer verantwoordelijkheid krijgt. Dat is een voorbeeld van een manier waarop je kunt doorgroeien. De mate waarin jij doorgroeit hangt mede af van welke functie jij bekleedt, binnen welk bedrijf jij werkzaam bent maar ook aan jouw eigen inzet. Maak daarom een plan waarin duidelijk staat wat jij wilt bereiken en waarom. Dit kan zowel jou als jouw baas motiveren om samen te werken aan een ontwikkelingsplan voor jou.