Onderwijs vacatures
Binnen de onderwijsbranche vind je verschillende vacatures waar jij misschien wel de perfecte kandidaat voor bent. Onderwijs wordt gegeven door mensen die daarvoor zijn opgeleid. Denk daarbij aan docenten, leerkrachten en onderwijzers. In het onderwijs is het belangrijk om kennis, vaardigheden en attitudes over te brengen op anderen. Je volgt daarbij een onderwijsstrategie en de resultaten van het gegeven onderwijs worden geëvalueerd. Deze evaluatie vindt, onder meer, plaats door toetsing. Het werken in het onderwijs is een uitdaging die je met beide handen aan moet pakken. Dagelijks zet jij je namelijk in voor de ontwikkeling van leerlingen. Door aan de slag te gaan in het onderwijs leer jij anderen te stimuleren en inspriren. Ook ontwikkel jij jezelf, door te werken in het onderwijs, als persoon op zowel persoonlijk als professioneel vlak. Omdat jij dagelijks bezig bent met leerlingen dingen te leren, leer je tegelijkertijd ook weer van hen. Binnen het onderwijs is het niet zo dat je enkel en alleen docent, leraar of onderwijzer kunt worden. Je kunt ook kiezen voor een ondersteunende- of leidinggevende rol. Dus wil jij het verschil maken voor een ander én jezelf? Bekijk dan eens de verschillende functies binnen het onderwijs. Zit daar iets bij waardoor jouw hart sneller gaat kloppen? Neem dan direct een kijkje op uitzendbureau.nl en vind dé vacature, binnen de onderwijsbranche, die bij je past.
Werken in het onderwijs
Het is de eerste vraag die jij jezelf af zou moeten vragen: Waarom zou jij in de onderwijsbranche willen werken? Heb je daar niet direct een antwoord op? Wij helpen je hier een handje. Door aan de slag te gaan in de onderwijsbranche draag jij bij aan de ontwikkeling van leerlingen en daarmee ook aan de samenleving. Dat maakt het onderwijs ook meteen een van de belangrijkste fundamenten voor het functioneren van de samenleving. Mede daardoor is het beroep docent een heel belangrijk beroep. Je bent daarnaast niet alleen bezig met het overbrengen van kennis in jouw vakgebied maar je houdt je ook bezig met het bijdragen aan de ontwikkeling en persoonsvorming van “jouw” leerlingen. Als het gaat om de ontwikkeling van leerlingen kun je als docent dus echt een verschil maken. Omdat het onderwijs, de wijze van lesgeven etc. vaak verandert maar altijd belangrijk zal blijven is het een aantrekkelijke branche om werkzaam in te zijn. Ook als je geen docent bent maar bijvoobeeld jouw handjes uit de mouwen steekt als onderwijsassistent(e) draag jij bij aan de samenleving. Daarnaast moeten ook allerlei administratieve taken en meer leidinggevende taken vervuld worden. Een school zonder concierge, onderwijsassistent(e), administratief medewerkers en directeur is geen school. Iedereen die in het onderwijs werkzaam is draagt op zijn of haar eigen manier bij aan de ontwikkeling van de leerlingen. Dat is toch het mooiste wat er is? Begint het bij jou al te kriebelen? Mooi! Je vindt in verschillende plaatsen in Nederland grotere scholen waar jij misschien wel werkzaam kunt zijn. Kijk eens naar Den Haag, Arnhem of Enschede. Vergeet ook de kleinere dorpen en plaatsen niet waar je vaak al een of meerdere basisscholen vindt. Plaatsen zoals bijvoorbeeld Schijndel, Raamsdonksveer en Ulft. Ook in de buurt waar jij woont is er misschien wel een onderwijsinstantie waar jij kunt werken. Denk bijvoorbeeld aan je oude basis- of middelbare school! Bekijk de vacatures bij jou in de buurt op uitzendbureau.nl en solliciteer voor de functie die bij je past.
Functies in het onderwijs
Er bestaan verschillende functies in het onderwijs. Bij deze functies komen verschillende werkzaamheden kijken welke je in 3 categorieën kunt onderbrengen.
- Lesgeven. Deze taak ligt bij de docent, leraar en onderwijzer. Je brengt kennis en bekwaamheid over aan leerlingen. Het kan zijn dat je werkt in het basis-, middelbaar- of hoger beroepsonderwijs. Als docent in het middelbaar- of hoger beroepsonderwijs geef je vaak maar één vak. De belangrijkste werkzaamheden zijn het voorbereiden van de lessen, het geven van de les, de les verbeteren en het opstellen van toetsen en examens. Het is belangrijk om dit gehele proces continu te verbeteren.
- Leidinggeven. Het is heel uitdagend en intensief om een school te leiden. Het is jouw taak om leiding te geven aan het personeel. Daarnaast optimaliseer jij de onderwijskwaliteit. Jouw werk draait altijd om de leerlingen. De combinatie van leidinggeven en het feit dat jouw werk om de leerlingen draait maakt dit beroep interessant.
- Ondersteuning. Als je werkt in een ondersteunende rol dan neem je werk van collega’s uit handen. Het kan zijn dat je als onderwijs- of klassenassistent een ondersteunende rol bekleedt maar daarnaast moet je ook denken aan bijvoorbeeld de conciërge of een meer administratieve rol. Je ondersteunt, door het uitvoeren van jouw takenpakket, de school waarvoor jij werkzaam bent.
Welke werkzaamheden jij uit zult voeren is natuurlijk afhankelijk van de functie waarvoor jij kiest. Er zijn veel verschillende functies waarvoor je kunt kiezen. Hieronder hebben wij een aantal functies uiteengezet voor jou. Wie weet zit er hier al wel een functie tussen die bij jou past.
- Docent: Dit natuurlijk het eerste beroep waar je aan moet denken als je denkt aan een beroep in het onderwijs. Wat je als docent doet is het overbrengen van kennis en vaardigheden. Je kunt werkzaam zijn als docent in het basis, middelbaar of hoger beroepsonderwijs. Het kan zijn dat je jezelf specialiseert in een bepaald vak of specifieke vaardigheid. Vervolgens geef jij hierin les op de middelbare, het hoger onderwijs of aan de universiteit aan bijvoorbeeld verschillende klassen. Docenten kunnen natuurlijk ook actief zijn als zelfstandige, zoals het geven van muziekles of huiswerkbegeleiding. Daarnaast kunnen docenten ook werkzaam zijn bij commerciële organisaties waar zij trainingen en cursussen geven. Welke competenties, skills en vaardigheden jij als docent moet bezitten? Je moet goed kunnen luisteren, leiding kunnen geven, samenwerken en resultaatgericht zijn.
- Onderwijsassistent(e): Wil jij graag ondersteuning bieden aan docenten? Als onderwijsassistent(e) werk je op een basisschool of het voortgezet (speciaal) onderwijs. De eenvoudige(re) onderwijstaken neem je op je en daarnaast verricht je ook praktische-organisatorische handelingen. Je vindt het leuk om leerlingen te motiveren en te helpen met het uitvoeren van opdrachten. Daarnaast bevorder jij als onderwijsassistent(e) de samenwerking tussen leerlingen en kan surveilleren ook onder jouw takenpakket vallen. Wat je goed moet kunnen als onderwijsassistent(e) is uiteraard samenwerken, motiveren en luisteren. Lijkt het jou leuk om inzicht te krijgen in het doen en laten van leerlingen om er zo voor te kunnen zorgen dat zij de beste begeleiding krijgen? Draai jij je hand niet om voor het uitvoeren van verschillende (praktische) taken? Dan is de functie onderwijsassistent(e) op jouw lijf geschreven!
- Beroepskeuze adviseur: Voordat leerlingen klaar zijn voor het maken van een beroepskeuze krijgen zij vaak advies vanuit een beroepskeuzeadviseur. Als beroepskeuzeadviseur achterhaal jij wat de wensen en behoeften van de leerlingen zijn. Je kunt pas een goed advies uitbrengen als je weet waarvoor een leerling precies advies wil inwinnen. Doorvragen is een natuurlijke gave van jou waardoor jij altijd inzicht weet te krijgen in de vraag of het probleem waarmee de leerling rondloopt. Vaak laat jij als beroepskeuzeadviseur de leerling ook een beroepskeuze test invullen. De uitkomsten van de test bespreek je vaak waardoor je vervolgens tot een adviesrapport kunt komen. In het rapport komen de belangrijkste conclusies naar voren. Ben jij de coach waarnaar wij op zoek zijn? Kun jij goed luisteren, netwerken en ben jij communicatief en sociaal vaardig? Dan staat beroepskeuzeadviseur misschien wel bovenaan jouw lijst van onderwijsfuncties.
- Adjunct directeur: Wil jij beleids- en bedrijfsvoering ondersteunende werkzaamheden verrichten? Dat is wat een adjunct-directeur doet. Per school kan de invulling van de beleid gerelateerde zaken variëren. Jij verzorgt als adjunct-directeur daarnaast zowel de interne- als externe communcatie, stelt de begroting op, regels praktische zaken in onderwijsondersteuning, je geeft eventueel les en daarnaast begeleid je leerlingen. Je bent eigenlijk een echte duizendpoot. Eventueel advies geef je aan de directeur. Zo kun jij bijvoorbeeld advies geven over leerdoelen en vernieuwing. Als adjunct-directeur leg je verantwoording af aan de directeur. Kan jij deze grote verantwoordelijkheid aan? Pak de functie van adjunct-directeur dan aan met beide handen.
Zoals eerder aangegeven heb je naast de functies van directeur, leraar, onderwijsassistent(e) ook nog de functies op het gebied van management, schoonmaak en secretarieel. Deze functies zijn belangrijk om een school draaiende te houden. Kijk gerust eens naar onze vacatures in de onderwijsbranche. Er staan meerdere functies binnen het onderwijs open waarvoor wij nog op zoek zijn naar een leuke kandidaat.
Wat zijn de verschillende werkzaamheden in het onderwijs?
Mede afhankelijk van jouw functie en het bedrijf waarvoor je werkt voer je diverse werkzaamheden uit. Over het algemeen ben je binnen de onderwijsbranche altijd bezig met de leerlingen. Of je nu de school schoonmaakt, de administratie op orde brengt of voor de klas staat, de leerling staat in al deze werkzaamheden centraal. Wat daarom in bijna iedere functie binnen het onderwijs naar voren komt aan werkzaamheden zijn:
- Het helpen van leerlingen
- Het geven van advies en informatie aan leerlingen
- Zorgen dat de onderwijsinstelling er altijd, van binnen en buiten, netjes uitziet.
Waar ga ik aan de slag?
De meeste mensen werken binnen het onderwijs op een school. Het kan zijn dat je werkt in de kinderopvang, op de basisschool, de middelbare, het hoger voortgezet onderwijs of de universiteit. Maar je kunt bijvoorbeeld als docent ook ingehuurd worden door bedrijven om jouw kennis te delen. Kies voor een functie en een school of bedrijf die aansluiten bij hetgeen waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Zo weet jij zeker dat jij jouw passie en kennis voor het vak over kunt brengen aan anderen.
Hoe kom ik aan de slag in het onderwijs?
Je kunt op verschillende niveaus bij verschillende instellingen werken. Welke functie je kunt vervullen hangt mede af van jouw behaalde diploma(s). Als je docent wilt worden op de basisschool dan kun je op de Pabo opleiding volgen. Je kunt de Pabo opleiding zowel voltijd als deeltijd volgen.
Je kunt er ook voor kiezen om een studie te volgen in een bepaald vakgebied. Als jij docent Engels, Wiskunde of Geschiedenis wilt worden zul jij in dit vakgebied een opleiding moeten volgen. Om les te mogen geven heb je wel een lesbevoegdheid nodig. Het hangt af van het type onderwijs waarin je werkzaam bent of wilt zijn welke bevoegdheid nodig is.
Als je les wilt geven in het voortgezet onderwijs dan heb je een tweede- of eerstegraads bevoegdheid nodig. Je kunt met een tweedegraads bevoegdheid werken als docent in de onderbouw. De klassen vmbo 1 tot en met 3, havo en vwo klas 1 tot en met 3 vallen onder de onderbouw. Met een eerstegraads bevoegdheid mag je werken in de bovenbouw.
Is jouw oog gevallen op het lesgeven in het speciaal onderwijs? Dan moet je sowieso in het bezit zijn van een Pabo diploma of een eerste- of tweedegraads lesbevoegdheid. Je zou er ook voor kunnen kiezen om een master te volgen zoals de Master Educational Needs. Deze master ontwikkelt jou als professional in passend onderwijs maar je hebt door het behalen van deze master niet automatisch lesbevoegdheid.
Wil jij onderwijsassistent(e) worden? Er wordt niet altijd naar een opleiding gevraagd bij een onderwijsassistent(e), ervaring met het werken van leerlingen weegt vaak veel zwaarder. Wil je toch studeren? Dan kun je op het mbo een niveau-3 of 4 een opleiding tot onderwijsassistent(e) afronden.
Doorgroeimogelijkheden?
Het ligt er natuurlijk aan binnen welke functie jij van start gaat maar je kunt binnen het onderwijs sowieso doorgroeien. Zo kun je groeien van onderwijsassistent naar docent. Als docent kun je groeien van het lesgeven in de onderbouw naar een eerstegraads docent met lesbevoegdheid voor de bovenbouw. Als je écht wilt groeien dan kun je altijd nog adjunct-directeur of directeur van een school worden. Wil je niet meer werkzaam zijn op een school? Bekijk dan de mogelijkheden in de commerciële branche. Met een lesbevoegdheid op zak kun je ook elders jouw kennis delen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om anderen op te leiden tot docent. Er zijn genoeg mogelijkheden. Zoek voor jezelf uit wat jij het liefste doet binnen de onderwijsbranche en kies een passende baan.