Beschrijving opdracht
Jeugdhulpregio Noord Veluwe bestaat uit de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek, Putten en Zeewolde. Wij zijn ervan overtuigd dat de kwaliteit van de jeugdhulp nog steeds beter kan. Als opdrachtgever kunnen en willen we een stevige bijdrage leveren aan het verbeteren van de hulp aan jeugd en opvoeders. We werken continu aan kwaliteit, vakmanschap en professionalisering. Wij geloven dat elk gezin uniek is. Dat er geen standaard oplossing is die voor iedereen werkt. Dus vinden we het belangrijk dat professionals, beleidsmakers en inkopers buiten de kaders denken. Dat zij steeds goed kijken naar de vraag van inwoners en zoeken naar passende antwoorden en oplossingen.
We maken afspraken met zorgaanbieders waar de inwoners van alle zeven gemeenten de vruchten van plukken. Omdat we eindverantwoordelijk zijn, kijken we hoe we hulpverlenende partijen het beste kunnen ondersteunen in het leveren van goede jeugdhulp. En hoe we zorgaanbieders kunnen uitdagen om over de grenzen van hun eigen organisatie heen te kijken en samen te werken rondom een gezin.
Resultaat:
De best mogelijke zorg voor gezinnen in onze gemeenten, zo dicht mogelijk bij huis. We sluiten zoveel mogelijk aan bij wat gezinnen zelf, of met hulp van hun netwerk, kunnen.
Regionaal Expertteam (RET)
Soms lopen ouders, hulpverleners of de toegangsmedewerkers vast in de hulpverlening voor een kind of een jongere, bijvoorbeeld omdat er geen passende hulp voorhanden is. Daarover gaan we, mét ouders en kind, in gesprek in het regionaal expertteam (RET). Het RET bestaat, naast de voorzitter en de secretaris en uit professionals van aanbieders in de jeugdzorg, maar als dat nodig is worden er professionals uit andere domeinen uitgenodigd. We zoeken samen naar een passende oplossing. Het RET houdt zich bezig met zeer complexe situaties van kinderen en jongeren.
Het RET vervult op deze manier een belangrijke rol bij de transformatie van de jeugdzorg, en kenmerkt zich door een lerende aanpak door goed te kijken naar situaties van kinderen en jongeren. Ook op regionaal niveau.
- Mist er bepaald aanbod?
- Loopt het ergens in de keten structureel niet goed?
- Ook op bovenregionaal niveau wordt er kennis uitgewisseld in het bovenregionaal
- expertisenetwerk Gelderland (BOEG) zodat ook daar hiaten in het zorglandschap zichtbaar worden.
Wat ga je doen
De voorzitter voert de regie over het RET en zorgt ervoor dat er in overleg met ouders, kind en ketenpartners een zorgvuldig maatwerkadvies gegeven wordt voor passende hulpverlening. De voorzitter zorgt samen met de ouders en de experts voor een juiste beslissing en stelt het kind voorop. Daarbij wordt de situatie van het hele gezin betrokken in het kader van één gezin, één plan, één regisseur. Dat betekent dat ook domein overstijgend gewerkt wordt. De voorzitter zorgt voor de verbinding tussen de verschillende mensen aan tafel en de verschillende ketenpartners in de regio, en duwt door als dat nodig is. Tevens kan je ingezet worden als procesregisseur. Daarnaast draagt de voorzitter actief bij aan het signaleren van verbeteringen van het zorgstelsel. Hierin werk je samen met de contractmanager en beleidsadviseur. De voorzitter en het RET worden ondersteund door secretaris RET.
Hoe ziet het werk van het RET eruit?
- Screenen van aanmeldingen.
- Inschatten op basis van de situatie van een kind wie deelneemt aan het RET
- Opvolging van het advies initiëren. Hoe gaat het met het kind?
- Delegeren van de planning aan de secretaris
- Geven van consultatie en advies aan professionals
- Voorzitten van de besprekingen van het RET
- Kind centraal stellen tijdens bespreking
- Signaleren van hiaten in het zorglandschap regionaal en daarover adviseren
- Signaleren van knelpunten in het werkproces
- Doen van verbetervoorstellen voor het werkproces
- Aan tafel krijgen van ouders en kinderen als dit de inbrenger niet lukt
- Samenwerking zoeken met alle betrokken partijen
Wat zijn de taken van de Voorzitter RET
- Screenen inbrengformulieren;
- Indien nodig, deelnemers uit flexibele schil expertteam uitnodigen;
- Afstemming met inbrenger over ingebrachte casussen;
- Leiden van de RET bijeenkomsten;
- Registreren casussen;
- Naar buiten treden als ambassadeur;
- Actieve rol in de doorontwikkeling;
- Trends/rode lijnen halen uit besproken casuïstiek;
- Stemt regelmatig af met de beleidsadviseur en contractmanager binnen Noord Veluwe die op projectniveau het RET in zijn/ haar takenpakket heeft.
12 maanden | 16 tot 24 uur | 0,44 tot 0,67
- Een goede beheersing van de Nederlandse taal is een vereiste;
- In het bezit van afgeronde Hbo-opleiding;
- Je hebt minimaal 2 jaar ervaring met het voorzitten van overleggen in de aanwezigheid van ouders/jeugdigen.
Herken jij jezelf in dit profiel? Solliciteer dan direct! We streven ernaar om binnen één werkdag contact met je op te nemen.