Wet werk en zekerheid

Ongetwijfeld heb je het in het nieuws voorbij horen komen: de nieuwe Wet werk en zekerheid (Wzz). Deze wet is in het leven geroepen om flexibel personeel een zekere mate van bescherming en zekerheid te bieden. Wat houdt dit nou daadwerkelijk in voor jou als medewerker binnen een organisatie? We zetten de voornaamste veranderingen op een rijtje:

Vanaf 1 januari 2015:

  • Door de nieuwe wetgeving mag er in arbeidsovereenkomsten met een looptijd korter dan 6 maanden géén proeftijd worden opgenomen.
  • Bij contracten van 6 maanden of langer geldt een aanzegplicht. Dat wil zeggen dat de werkgever verplicht is om minstens een maand vóór de einddatum van de arbeidsovereenkomst aan jou te laten weten of het contract wel of niet verlengd wordt.
  • Ook de regels over het doorbetalen van loon zijn aangepast. Vóór januari 2015 konden werkgevers in de arbeidsovereenkomst opnemen dat het loon niet werd doorbetaald in een week waarin jouw werkzaamheden niet nodig waren. Dit kan nu nog maar gedurende 6 maanden. Na 6 maanden zijn werkgevers (bij contractverlenging) verplicht om loon door te betalen.

Vanaf 1 juli 2015:

  • De ketenbepaling wordt ingekort, wat wil zeggen dat je als werknemer sneller recht krijgt op een contract voor onbepaalde tijd. De periode van aaneengesloten tijdelijke contracten gaat van 36 naar 24 maanden.
  • Pas na een onderbreking van 6 maanden (in plaats van 3 maanden) mag er een nieuw tijdelijk contract aangeboden worden.
  • Er komen nieuwe regels omtrent ontslag, om rechtsongelijkheid te bestrijden. Door deze regels krijgen werkgevers minder vrije keuze over welke ontslagroute wordt genomen. Vanaf 1 juli 2015 wordt de route afhankelijk van de reden van het ontslag. Gaat het om bedrijfseconomische redenen, dan zal het ontslag via het UWV lopen, terwijl ontslag op basis van disfunctioneren van de werknemer of andere redenen aan de kant van de werknemer via de rechter verloopt. Bovendien heb je na een arbeidsovereenkomst van minstens twee jaar recht op een vergoeding na ontslag (mits het initiatief tot ontslag vanuit de werkgever komt): de transitievergoeding. De hoogte van die vergoeding is afhankelijk van de duur van je dienstverband.

Meer weten over Wet werk en zekerheid? Lees verder via http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/wet-werk-en-zekerheid.



Merel Sonnemans
5 februari 2015